19 | 06 | 2024
Glavni meni
Punopravni član 

Registracija korisnika

Tradicionalno, kurs su organizovali Institut za osiguranje i aktuarstvo i Udruženje aktuara Srbije, a polaznici su bili eksperti za osiguranje iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Makedonije. Kurs je ove godine bio posvećen aktuelnim problemima funkcionisanja tržišta osiguranja kao i rešenjima za njihovo prevazilaženje.

Kurs je otvorio Vladan Manić, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije i u kraćem govoru je podelio sa polaznicima kursa informacije o uspesima koje je Udruženje osiguravača postiglo u prethodnom periodu. Ukidanje zelene karte, postizanje profitabilnosti Garantnog fonda, poboljšanje robusnosti rada Informacionog centra uvođenjem i druge rezervne lokacije i povezivanje sa bazom podataka MUP-a samo su neke od oblasti kojima se Udruženje osiguravača bavilo. Zatim je polaznike kursa u ime organizatora pozdravio Branko Pavlović, predsednik Udruženja aktuara Srbije koji je istakao značaj profesionalnog usavršavanja aktuara i najavio formalizovanje zahteva za kontinuiranom edukacijom koja će važiti za sve redovne članove Udruženja aktuara.

Prof. dr Jelena Kočović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predsednik Udruženja aktuara Srbije u prethodnih deset godina, održala je prvo predavanje. Najviše pažnje je posvetila problemu adekvatnosti tarifa u neživotnom osiguranju u okolnostima tenderske prodaje, upravljanju troškovima sprovođenja osiguranja i eventualnom ukidanju rezervi za izravnanje rizika. Tokom predavanja se razvila živa diskusija o tretmanu i adekvatnosti izdvajanja doprinosa za Republički fond za zdravstveno osiguranje od 5% premije osiguranja od autoodgovornosti. Mr Rudi Lipovec iz Zavarovalnice Triglav iz Slovenije se bavio problemima funkcionisanja i merenja efikasnosti bonus malus sistema u osiguranju od autodgovornosti i određivanja maksimalne moguće štete u osiguranju imovine. Mr Matija Šenk iz Zavarovalnice KD Življenje iz Slovenije je upoznao polaznike kursa sa aktuelnim problemima iz oblasti životnog osiguranja: uvođenjem novih unisex tablica smrtnosti u Evropskoj uniji, povećanjem otkupa polisa, promenama u strukturi troškova premije, sve većem uticaju genetike na osiguranje, itd. Na kraju radnog dela prvog dana održan je okrugli sto čiji je moderator bila prof. dr Tatjana Rakonjac Antić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Polaznici su imali priliku da prokomentarišu i razjasne eventualna otvorena pitanja iz oblasti koje su pokrili predavači u prethodnim predavanjima. Prvi dan kursa se završio svečanom večerom u restoranu Malevilla u Zemunu, na kojoj su se polaznici kursa do duboko u noć družili u opuštenoj atmosferi uz dobru muziku i specijalitete srpske tradicionalne kuhinje.

Drugi dan je otvorio prof. dr Martin Baller iz Evropske aktuarske akademije iz Nemačke i 14 godina predsednik Udruženja aktuara Nemačke. Podelio je sa polaznicima dugugodišnje iskustvo o regulatornom okviru i tržišnom okruženju u osiguranju od autoodgovornosti u Nemačkoj. Poslednje po redu, ali jedno od zanimljivijih predavanja je održao prof. dr Drago Jakovčević sa Ekonomskog fakulteta iz Zagreba o praktičnim problemima pokrića tehničkih rezervi. Težište predavanja je bilo na adekvatnosti zakonske regulative i analiziranju rizika ulaganja u akcije i državne obveznice. Drugog dana umesto okruglog stola, diskusija o temama kojima su se bavili predavači se odvijala tokom predavanja. Polznici su imali priliku da dobiju odgovore iz prve ruke na sva pitanja koja ih muče tokom svakodnevnog rada. Dok se kurs privodio kraju i prvi sneg zabeleo beogradske ulice, polazinicma su podeljeni sertifikati o učešću na kursu. Uz obećanje da će se organizovati sličan kurs sledeće godine, polaznici su se vratili u svoje kompanije sa puno novih informacija koje će im pomoći u svakodnevnom radu, ali i mnogo pitanja za razmišljanje kojima će se stručnjaci za osiguranje baviti u bliskoj budućnosti.